Totaal zorg Wonen
Image default
Wonen

Warmteverliesberekening

De naam zegt het al. Bij een warmteverliesberekening onderzoekt men bij een woning of ruimte hoeveel warmteverlies er wordt geleden. Dit wordt gedaan aan de hand van een aantal waardes. Voorbeelden daarvan zijn isolatiewaarden van gevels en ramen, buitentemperatuur, infiltratieverlies en ventilatieverlies. Door al deze factoren inzichtelijk te krijgen kom je er achter hoeveel benodigde verwarmingsvermogen er per vertrek nodig is. Er gaat namelijk veel warmte verloren door o.a. het dak, ramen of ventilatie.

Hoe wordt deze berekening gedaan?

Met het programma Elements van VABI wordt dit uitgevoerd. Dit is een gerenommeerd programma waarbij installatie adviseurs dienen te werken. Hiermee krijg je een overzichtelijk document met de meest actuele normen en inzichten. De capaciteit van vertrekken en de warmtepomp worden hiermee berekend. Daardoor wordt de warmtebehoefte voor leefomgevingen volledig berekend met de ISSO-publicatie 51/53/57.

Onderdelen warmteverliesberekening

–        Ontwerptemperaturen

–        Ventilatieverliezen

–        Warmteverliezen per ruimte of totaal

–        Infiltratieverliezen

–        Opwarmtoeslag

–        Isolatiewaarden.

Deze berekening is geschikt om het gewenste verwarmingsvermogen te selecteren. Voorbeeld: wanneer je verwarmingsvermogen te klein is voor de beschikbare ruimte zal het gebouw bij koud weer niet genoeg verwarmd kunnen worden. Mocht je het tegenovergestelde het geval zijn: te groot verwarmingsvermogen voor het desbetreffende gebouw. Dan zal dit resulteren in een gebouw dat ongelijkmatig verwarmd is. Tevens zal dit tot onnodig hoge kosten gaan leiden.

Welke ISSO publicaties zijn er voor een warmteverliesberekening:

Zoals eerder aangegeven zijn de volgende ISSO publicaties beschikbaar: ISSO 51/53/57. Deze worden gebruikt voor de volgende doeleinden:

–        ISSO 51 – Warmteverliesberekening voor woningen en woongebouwen

–        ISSO 53 – Warmteverliesberekening voor utiliteitsgebouwen met ruimtes tot maximaal 4 meter hoog

–        ISSO 57 – Warmteverliesberekening over industriële gebouwen en hoge ruimtes in de utiliteit.

Ook is er een mogelijkheid om dit volgens de Europesenorm NEN-EN 12831 te doen of de voorgeschreven methode in België te rekenen.

https://www.leever.nl/installatieberekening/warmteverliesberekening/