Totaal zorg Wonen
Image default
Eten en drinken

Recept voor huisgemaakte spitskool

Dit spitskool recept is perfect voor elk seizoen. Dat is omdat spitskool een wat lichtere en pittigere smaak heeft dan andere bladgroentes. Er zijn super veel variaties op dit recept. Denk aan spitskool met mosterd en oude kaas. Of met kerrie en spek, heerlijk. Heb je weinig tijd, lees dan vooral verder. Bereidingstijd én kooktijd is minimaal.

Kies je voor spitskool krijg je meteen ook genoeg vitamines binnen. Denk aan vitamine B en K en daarnaast nog veel vezels. Zeer gezond dus. Ga met onderstaand recept meteen aan de slag voor een heerlijke avondmaaltijd.

Variatie

De stamppot kan je variatie in brengen door bijvoorbeeld kaas en ham toe te voegen. Maar het is ook erg lekker om wat roomkaas toe te voegen (voordat je gaat pureren/stampen). Dit maakt het recept pittig én luchtig.

Je kan ook denken aan de variatie met mosterd (1,5 eetlepel) en ui (2 stuks). In dit recept doe je er ook wat knoflook en cayennepeper bij. Zelfs de zoete ketjap (2 eetlepels) mag uit de kast. Al deze ingrediënten en hoeveelheden zijn voor een gerecht met 1 kilo aardappelen en 1 spitskool. Wat extra groentes? Het kan geen kwaad om 1 paprika erbij te snijden en dit erin te verwerken. Deze moet je wel even met de spitskool meebakken waardoor het lekker gaar is.

Er is ook een variatie die wat Aziatischer aanvoelt. Dit doen we met 1 teentje knoflook, 1 theelepel kerrie (madras), halve theelepel kurkuma, 1 eetlepel gembersiroop, 1 eetlepel ketjap en 200 ml kokosmelk.

Welke aardappel moet ik gebruiken?

Welke soort is geschikt voor stamppot? Gebruik zeker kruimige stamppot aardappelen, deze vallen namelijk uiteen na het koken. Gemakkelijk om te stampen en de smaak past er perfect bij. Een vastkokende aardappel is minder geschikt voor stamppot gerechten.

Ingrediënten

–       1 kilo aardappelen

–       250 spekblokjes/vegetarische variant

–       1 spitskool

–       20 gram verse (gesneden) peterselie

–       50 gram boter (ongezouten)

Bereiding

  1. Pak een pan en vul deze met (eventueel voorgekookt) water. Schil daarna de aardappelen en snijd deze in kleinere stukken. Zo worden ze sneller gaar. Kook ze daarna voor ongeveer 25 minuten. Vergeet niet wat zout al in de pan te doen.
  2. Pak een koekenpan en bak daarin het spek/vega blokjes, doe dit bij het spek zonder olie. Ze worden dan in ongeveer 10 minuten knapperig. Schep ze uit de pan en laat ze daarna wat uitlekken op keukenpapier.
  3. Neem de spitskool en snijd deze in reepjes. Gooi dit in de koekenpan voor 4 minuten, de smaak van het achtergebleven vet wordt dan lekker opgenomen in de spitskool. Gooi hierna wat boter erbij en laat dit voor 1 minuut meestoven. 
  4. Als de aardappelen klaar zijn, giet je deze af, maar neem 1 kopje van het kookvocht.
  5. Stamp met dit vocht de aardappelen tot een smeuïge puree. In plaats van vocht kan je ook room of melk toevoegen. Gooi daarna de fijngesneden peterselie erbij, samen met de kool en het spek.
  6. Breng daarna op smaak met wat peper en zout.

Eet smakelijk!