Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

Hoeveel fijnstof stoot een pelletkachel uit?

Pelletkachels en haarden worden niet alleen uit economisch oogpunt gestookt, ze zorgen ook voor veel gezelligheid in de koudste tijd van het jaar. En als we daarbij ook nog de uitstoot van fijnstof tot bijna nul kunnen reduceren, houden we het nog gezond ook. Dan staat er niets meer in de weg voor een gezellig avondje op de bank met een knus brandende pelletkachel op de achtergrond.

 

Pelletkachels worden vaak gepromoot als een alternatieve verbrandings optie. Ze mogen dan wel minder fijnstof uitstoten dan een houtkachel, ze zijn toch aanzienlijk vervuilender dan wanneer er gestookt wordt met een gas- of olieverwarming. Een pelletkachel stoot 15 keer meer fijnstof uit dan wanneer er met stookolie gestookt wordt en tot wel 1800 keer meer bij gaskachel verwarming.

 

Wat is fijnstof?

Het zijn microscopische kleine deeltjes niet groter dan 10 š»š”(micrometer). Het vormt chemische samenstelling wat bestaat uit verschillende soorten luchtvervuiling die zo fijn is, dat ze lang als aerosolen door lucht kunnen blijven zweven. De uitstoot die gemeten wordt bij een emissietest voor een pelletkachels is daarmee wel 1800 keer meer dan op gas. De opstart- en stopfase wordt over het algemeen weggelaten bij de emissietest en wordt niet officieel meegeteld.

 

Toch zijn dat de momenten dat de emissies aanzienlijk hoger zijn, dit komt doordat het koolmonoxide en de koolwaterstoffen niet volledig verbrand worden. Deze stoffen ook wel PAK’s genoemd(polycyclische aromatische koolwaterstoffen) vormen een hogere toxicologische belasting en zijn kankerverwekkend. Daarbij komt ook nog dat een emissietest afhangt van de kwaliteit van de pelletkorrels of houtsnippers.

 

Verwijder fijnstof met een luchtreiniger

Het is daarom belangrijk om een goede luchtreiniger in huis te hebben, voor het verwijderen van fijnstof uit de lucht dat uit houtrook komt. Belangrijk is wel dat zo’n reiniger een Hepa-filter heeft. Zulk soort filters zijn in staat om de meest kleine deeltjes uit de lucht te verwijderen, dus ook fijnstof. Deze filters staan er om bekend een effectiviteit van 99,99% te hebben. Ze zijn er in vele modellen van verschillende capaciteit, met of zonder ionisator.

 

Is de filter met ionisator, dan wordt de lucht ook nog is extra gezuiverd doordat statisch geladen zuurstofmoleculen zich laten binden aan de verontreinigde luchtdeeltjes, die daardoor naderhand neerslaan in de buurt van het filter. Je ontdoet de lucht dan ook direct van pollen, huisstofmijt, bacteriën en schimmelsporen.

Meten is weten

Wist je dat een houtkachel meer vervuilt dan zes vrachtwagens? Rook van een pellet- of houtkachel is nauwelijks zichtbaar en kan een sluipmoordenaar zijn. Wordt een gezin langdurig blootgesteld aan de vervuiling ervan, kunnen er enkele klachten als gevolg ervan gaan optreden, zoals:

 

  • Spanningen of stress in het gezin

  • Misselijkheid

  • Irritatie van ogen en keel

  • Klachten aan de luchtwegen

  • Hart- en vaatziekten

 

In een ruimte waar dit soort kachels branden is het verstandig om regelmatig te meten met een ultrafijnstof monitor. Dit soort metingen worden altijd gedaan in de woonkamer, maar ook aan de uitgaande kant van de schoorsteen. Als het om de gezondheid thuis gaat, is het hebben van een fijnstofmeter belangrijk. Hiervoor zijn verschillende handige apparaatjes verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Je hebt ze al vanaf 100 Euro, maar verwacht daar niet te veel van. Voor een goede fijnstofmeter betaal je al gauw 3 keer zoveel.