Totaal zorg Wonen
Image default
Bedrijven

Zijn zonnepanelen een slimme investering?

Een zonnepaneel kopen is goed voor het milieu en je kan er ook nog eens geld met besparen. Steeds meer huishouden laten zonnepanelen plaatsen. Zonnepanelen zijn een investering in de toekomst. Je bespaart vanaf de eerste dag al op de energiekosten. Je moet alleen niet de lang wachten met een zonnepaneel kopen want vanaf 2023 wordt de vergoeding die je krijgt per kWh waarschijnlijk iets lager. Op dit moment hebben 1,5 miljoen huishoudens zonnepanelen liggen, vorig jaar waren dit 1 miljoen huishoudens. In de afgelopen jaren versnelde het tempo waarop huizen zonnepanelen kregen. In 2030 zouden alle geschikte huizen zonnepanelen moeten hebben. Bij veel nieuwbouw worden de zonnepanelen direct op het dak gelegd.

 

Keuzes maken

Bij een zonnepaneel kopen komt veel kijken. Als je eraan denkt om zonnepanelen aan te schaffen moet je met een aantal dingen rekening houden om te bepalen of jouw platte of schuine dak geschikt is voor zonnepanelen. Zo houd je onder andere rekening met de hellingshoek, de richting, de ruimte en de schaduw. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest voorkomende zijn de polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. De kwaliteitsverschillen tussen deze zijn klein. Polykristallijne panelen zijn meestal wat goedkoper dan de monokristallijne panelen, want deze bieden de minste vermogens. Echter bieden polykristallijne zonnepanelen soms wat meer waar voor je geld bij gelijk vermogen en gelijke product- en vermogensgarantie.

 

De kosten

In 2021 liggen de kosten voor een gemiddelde zonnepanelen installatie op 1,26 euro per Wattpiek. Dit is een kostprijs van 6967 euro voor een installatie van 5530 Wattpiek. Voor deze prijs krijg je 16 panelen. De grootte van de installatie bepaald ook de kosten. Je kan elk aantal panelen laten installeren, maar minder dan 6 zonnepanelen is in vergelijking duur. De kosten van de zonnepanelen kun je in ongeveer 6 tot 7 jaar terugverdienen. Hierna heb je nog een aantal jaren gratis energie. Ook kun je de btw van 21% over je investering terugvragen. Sommige gemeenten hebben subsidieregelingen voor zonnepanelen. Ook zijn er landelijke en gemeentelijke leningen voor zonnepanelen. Als je de Energiebespaarlening en de SVn Duurzaamheidslening combineert, heb je lage rentes met goede voorwaarden. Verder hebben veel banken speciale hypotheken om duurzame investeringen te financieren.

https://vergelijksolar.nl/zonnepanelen-kopen/